Przepis i sposób przygotowania na: Bigos gotowany kilka dni
Grzyby namaczam wcześniej (kilka godzin) w 250 ml wody, śliwki w winie.
W międzyczasie mięso kroję w większą kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę siekam. Każdy rodzaj mięsa podsmażam osobno na łyżce smalcu, na koniec kiełbasę razem z cebulą. Wszystko (oprócz kiełbasy) przekładam do garnka, dodaję posiekane grzyby wraz z wywarem i trochę wody (aby mięso było przykryte) - gotuję około 45 minut.
Po 1,5 h do kapusty dodaję podgotowane mięso, podsmażoną kiełbasę z cebulą, chili i sól (tutaj uważajcie - kwas powoduje, że na początku może nam się wydawać, że potrawa nie jest słona). Gotuję kolejną godzinę.
Na koniec dodaję pokrojone śliwki, wino, miód, sos sojowy i cukier. Gotuję godzinę.
Bigos gotuję przez kolejne 3-4 dni około godziny dziennie, w razie potrzeby doprawiam do smaku.