Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą.

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 50 dag
drożdże świeże 5 dag
masło lub margaryna 12,5 dag
cukier 4 łyżki
śmietana 12% pół szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 1 sztuka
amoniak pół małej łyżeczki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
marmolada twarda wieloowocowa 26 dag
cukier puder do posypania rogalików

Porada

Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą.

Te rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie. Zapraszam na rogaliki:)

Wykonanie:

1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie wbijamy jajko, dodajemy amoniak i dokładnie mieszamy. Do mąki dajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.

2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w czystą ściereczkę, wkładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, garnek musi być prawie pełny i odstawiamy, aż ciasto wypłynie na powierzchnię, u mnie to trwało około półtorej godziny.

3. Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je z wody i ściereczki, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i chwilę zagniatamy, aż przestanie się kleić.

4. Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na okrągłe krążki i dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 - 30 minut.

6. Upieczone rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

7. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 17.05.2017 08:00
Dziękuję:)
agnieszka214 08.05.2017 21:37
Smakowicie wygląda
Kolorowa 08.05.2017 18:32
Pięknie wyglądają !
Justi2401 08.05.2017 10:27
Oj, do kawki w sam raz. Pychota :)
gusia1000 07.05.2017 23:35
Świetne rogale.
Babeczka35 07.05.2017 21:18
Dziękuję:) Polecam i zapraszam:)
KORAL 07.05.2017 20:36
Fajne, dawno nie robiłam :)
Wiktoria29 07.05.2017 19:50
Zjadłabym....
Edita 07.05.2017 19:04
smacznie wygladaja
Renata9 07.05.2017 18:17
Bardzo smaczne rogaliki
2milutka 07.05.2017 17:24
fajny pomysł
Franciszek 07.05.2017 17:10
dobre do kawy
cukiereczek 07.05.2017 14:20
idealne do śniadaniówki
Bernadeta1 07.05.2017 13:39
bardzo takie lubię chętnie bym się poczęstowała
Lis 07.05.2017 13:39
Ale apetyczne:)
dodi 07.05.2017 12:27
pięnie wyglądaja
Babeczka35 07.05.2017 12:21
Dziękuję:)
Babeczka35 07.05.2017 12:21
Zapraszam :)
Janina 07.05.2017 12:17
Świetne rogaliki ;))
Krystyna32 07.05.2017 11:45
bardzo apetyczne
anka1988 07.05.2017 11:14
Piękne, pulchne rogaliki :)
gosia56 07.05.2017 11:01
na pewno pyszne rogaliki ;)
Wiesława1 07.05.2017 10:34
Ale kusząco wyglądają. Mogę wpaść na kawkę?
olkaaa 07.05.2017 09:51
fajny przepis
Babeczka35 07.05.2017 09:04
Dziękuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak