Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszanką
Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Ilość wody zależy od stopnia wilgotności mąki. Przykryć ciasto ściereczką i niech odpocznie kilka minut.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć z odrobiną oleju z pomidorów. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem lekko zrumienić. Dodać kaszankę i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę smażyć, gdy kaszanka się rozpadnie, nadzienie gotowe. Przed lepieniem nadzienie schłodzić. Jeżeli kaszanka była słabo doprawiona to doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciasto cienko wałkować, wycinać szklanką, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką z boczkiem.