Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym

Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaszanka

    8 plastrów
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • cebula

    2 szt. (słodka)
  • jabłka

    2 szt.
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony

    (do smaku)
  • ogórki konserwowe

    12 szt.
  • szczypiorek

    (do dekoracji)
  • puree

    (ziemniaczane)
  • ziemniaki ugotowane

    400 g
  • masło

    100 g
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • sól morska

    (do smaku)
  • pieprz biały mielony

    (do smaku)
  • gałka muszkatołowa mielona

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym
Purée: ugotowane ziemniaki zblendować, dodać rozpuszczone masło, śmietanę, sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym
Na rozgrzanym oleju obsmażyć kaszankę z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka i przyprawy, krótko podsmażyć, aby jabłka zachowały swój kształt.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym
Kaszankę ułożyć na jabłkach z cebulą i cynamonem. Tak przygotowaną kaszankę podawać z purée ziemniaczanym i ogóreczkami konserwowymi.
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użyć kaszanki z podrobami oraz jabłek - szara reneta.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat