Owsiany chleb z jabłkami

Owsiany chleb z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    500 g pełnoziarnista
  • mąka pszenna

    250 g typ650
  • drożdże

    2 dkg
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    1/2 szklanki
  • jabłka

    3 sztuki
  • płatki owsiane

    1/2 szklanki
  • woda letnia

    1 i 3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Owsiany chleb z jabłkami
Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować.
Krok 2 - Owsiany chleb z jabłkami
Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, jabłka obrane i starte na tarce o oczkach drobnych, płatki owsiane, wodę letnią i wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam.
Krok 3 - Owsiany chleb z jabłkami
Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Krok 4 - Owsiany chleb z jabłkami
Dwie foremki keksówki smaruję, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 5 - Owsiany chleb z jabłkami
Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby. Piekę 20 minut po czym zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 20-25 minut Po wyjęciu chleba wyjmuję je z foremek i spryskuję wodą , nakrywam ściereczką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

3 tygodnie temu
Muszę kiedyś taki zrobić : )

Alex_M

29.04.2017 07:58
ale musiał być dobry :)

ben-ka

27.04.2017 17:31
Z jabłkami jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam.

Franciszek

27.04.2017 14:30
dobry domowy

Futka

27.04.2017 13:02
Przepyszny chlebek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat