Owocowa rolada z bitą śmietaną

Owocowa rolada z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • cukru pudru

    14 dag
  • mąki pszennej tortowej

    10 dag
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietany 18%

    50 ml
  • soli

    szczypta
  • octu

    1/4 łyżeczki
  • śmietany 30%

    400 ml
  • żelatyny

    3 łyżki
  • konfitury z czerwonej porzeczki

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna dodać ocet. Cały czas ubijając dodawać kolejno 8 dag cukru pudru, żółtka, śmietanę 18% i konfiturę porzeczkową. Na samym końcu delikatnie wymieszać z przesianą wcześniej mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i kisielem truskawkowym. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do 180ºC na około 15 minut. Jeszcze gorące ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon.

Żelatynę rozpuścić w 1/6 szklanki wrzątku. Odstawić, aby napęczniała. Śmietanę schłodzić w zamrażalniku. Przełożyć do metalowej miski, ubić na sztywno. Dodać pozostały cukier puder i żelatynę. Wymieszać dokładnie.

Ciasto na roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką (część pozostawić do dekoracji) i ponownie zwinąć. Po wierzchu posmarować pozostałą ubitą śmietaną i posypać kakao oraz startymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madziela

06.11.2013 11:04
świetna roladka

andzia123

17.07.2012 08:03
bardzo apetyczna

IZABELA29

17.09.2011 10:17
apetyczna

malaczarna23

28.08.2011 16:23
muszę zrobić:)

Natalia37

27.06.2011 19:29
pychota

ElizaT

15.06.2011 08:18
piękna

pawel6

06.05.2011 16:54
Pyszności

iknkirke

01.03.2011 10:13
Pycha

wedith1

30.11.2010 19:06
wygląda bardzo smakowicie!

Iwusia

29.08.2010 13:09
uwielbiam roladki , a Twoja wygląda fantastycznie :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat