Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

olej kokosowy 200 g
mąka pszenna 2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
cukier puder 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
żółtko jajek 5 sztuk

beza

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet winny czerwony 1 łyżka
sól 1 szczypta

pozostałe

porzeczki 600 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy pleśniak z porzeczkami

Kroki postępowania

1

Do miski przekładam olej kokosowy twardy. Jeżeli ma konsystencję lejącą bo jest za ciepło to wkładam do lodówki. Dodaję mąki przesiane, cukier, żółtka, sól, proszek i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma ale bardzo szybko.
Krok 1 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
2
Nie zaleca się długiego wyrabiania ciasta. Wkładam do lodówki na godzinę .
Krok 2 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
3
Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej na blaszkę. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dól i podpiekam spód ciasta 15 minut.
Krok 3 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
4
Porzeczki obieram, myję i osuszam. Mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na ciepłe ciasto.
Krok 4 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
5
Białka temp pokojowa ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, dodaję do łyżce cukier i jak się rozpuści dodaję kolejną łyżkę i tak do końca cały czas miksując. Na końcu dodaję ocet winny i mąkę ziemniaczaną i ubijam jeszcze chwilę. Beza ma być gęsta i lśniąca.


Krok 5 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto
6
Dodaję bezę, na nią ścieram resztę ciasta i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na temp 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Ciasto wyjmuję i studzę.
Krok 6 - Kokosowy pleśniak z porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 21.04.2017 11:11
Wspaniałe ciasto i idealnie Ci się upiekło :)
Renata9 20.04.2017 23:03
Bardzo ładnie wygląda i na pewno smaczny
halina17 20.04.2017 21:17
Apetycznie wygląda ciasto.
Renataj 20.04.2017 19:44
Zapachniało latem:)
Bernadeta1 20.04.2017 19:41
uwielbiam takie ciasto
Aleksandra/Olcia 20.04.2017 19:19
ale smakowite ciacho
Wiesława1 20.04.2017 18:34
Pyszne ciacho
Bożena Matuszczyk 20.04.2017 17:44
Pyszności jak zawsze;)
KORAL 20.04.2017 17:31
Doskonałe połączenie :)
agaK. 20.04.2017 17:29
Wyobrażam sobie fajny, słodko-kwaśny smak.
Wiktoria29 20.04.2017 15:55
zjadłabym....
Malinka 20.04.2017 15:35
Świetne ciacho!
Róża1 20.04.2017 15:33
poezja te Twoje ciacho :-)
Stenka 20.04.2017 15:23
smaczne ciasto
Wafelek2601 20.04.2017 15:05
Pyszne ciasto
jan_mag 20.04.2017 14:26
Wspaniałe jest :)
Konczi 20.04.2017 14:22
Wygląda obłędnie !!!!
Patrycja33 20.04.2017 14:17
wygląda pięknie
Madzai 20.04.2017 13:34
Super ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak