Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym

Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    600 g
  • jajka

    2 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    1 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • bulion warzywny

    3 szklanki
  • Kucharek - uniwersalna

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • koncentrat pomidorowy

    190 g
  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki.

W garnku zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Na wrzący wkładamy pulpeciki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

19.04.2017 20:24
pyszne pulpeciki

w mojej kuchni

19.04.2017 16:47
same pyszności

Wiktoria29

19.04.2017 12:30
smaczna propozycja

bietka

19.04.2017 12:19
Bardzo smaczne jedzonko:)

VioletoweKucharzenie

19.04.2017 11:53
Aromatyczne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z dodatkiem czerwonej cebuli oraz pora. Kropką na ,,i” jest sos pomidorowy. Danie jest bardzo syte a zarazem lekkie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat