Co na obiad: Pasta al limone wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli spodobał Wam się przepis na kurczaka w sosie cytrynowym wg Piotra Ogińskiego, lub odwrotnie, koniecznie spróbujcie pasty al limone! Zachwyci Was smakiem, aromatem i niezwykłym zapachem roznoszącym się po całym domu podczas gotowania.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    170 g
  • mąka

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka

    100 g
  • oliwa

  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bulion warzywny

    100 ml
  • śmietanka 30%

    70 ml
  • sok z cytryny

    1/3 sztuki
  • pistacje

    20 g
  • włosy z cukinii

    1/3 sztuki
  • szpinak świeży

    garść

Dodatki:

  • szałwia

  • cytryna

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie kurczaka solimy oraz posypujemy tymiankiem, do mąki dodajemy pieprz i przekładamy do niej kurczaka, tak by dokładnie go w niej obtoczyć.

Obtoczonego w mące kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 2 minuty z każdej strony.

Do podsmażonego kurczaka dodajemy czosnek oraz kurkumę i smażymy jeszcze 30 sekund, następnie całość zalewamy bulionem i całość dusimy 2-3 minuty, tak by bulion zredukował się o połowę. Następnie dodajemy śmietankę, sok z cytryny oraz pistacje, gotujemy ok 2 minuty, po czym dodajemy ugotowany makaron, szpinak oraz cukinię, całość ściągamy z ognia, mieszamy i wykładamy.

Gotowe danie dekorujemy świeżym pieprzem, parmezanem, łódeczką cytryny oraz szałwią. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat