Co na obiad: Pasta al limone wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli spodobał Wam się przepis na kurczaka w sosie cytrynowym wg Piotra Ogińskiego, lub odwrotnie, koniecznie spróbujcie pasty al limone! Zachwyci Was smakiem, aromatem i niezwykłym zapachem roznoszącym się po całym domu podczas gotowania.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    170 g
  • mąka

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka

    100 g
  • oliwa

  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bulion warzywny

    100 ml
  • śmietanka 30%

    70 ml
  • sok z cytryny

    1/3 sztuki
  • pistacje

    20 g
  • włosy z cukinii

    1/3 sztuki
  • szpinak świeży

    garść

Dodatki:

  • szałwia

  • cytryna

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie kurczaka solimy oraz posypujemy tymiankiem, do mąki dodajemy pieprz i przekładamy do niej kurczaka, tak by dokładnie go w niej obtoczyć.

Obtoczonego w mące kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 2 minuty z każdej strony.

Do podsmażonego kurczaka dodajemy czosnek oraz kurkumę i smażymy jeszcze 30 sekund, następnie całość zalewamy bulionem i całość dusimy 2-3 minuty, tak by bulion zredukował się o połowę. Następnie dodajemy śmietankę, sok z cytryny oraz pistacje, gotujemy ok 2 minuty, po czym dodajemy ugotowany makaron, szpinak oraz cukinię, całość ściągamy z ognia, mieszamy i wykładamy.

Gotowe danie dekorujemy świeżym pieprzem, parmezanem, łódeczką cytryny oraz szałwią. Smacznego!

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat