Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Pasta al limone wg Piotra Ogińskiego

5.0
(32)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Jeśli spodobał Wam się przepis na kurczaka w sosie cytrynowym wg Piotra Ogińskiego, lub odwrotnie, koniecznie spróbujcie pasty al limone! Zachwyci Was smakiem, aromatem i niezwykłym zapachem roznoszącym się po całym domu podczas gotowania.

Składniki:

makaron tagliatelle
170 g
mąka
100 g
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Sól himalajska Prymat w młynku
szczypta
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
pierś z kurczaka
100 g
oliwa
ząbek czosnku
1 sztuka
Kurkuma mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
bulion warzywny
100 ml
śmietanka 30%
70 ml
sok z cytryny
1/3 sztuki
pistacje
20 g
włosy z cukinii
1/3 sztuki
szpinak świeży
garść

Dodatki:

szałwia
cytryna
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pasta al limone wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie kurczaka solimy oraz posypujemy tymiankiem, do mąki dodajemy pieprz i przekładamy do niej kurczaka, tak by dokładnie go w niej obtoczyć.

Obtoczonego w mące kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 2 minuty z każdej strony.

Do podsmażonego kurczaka dodajemy czosnek oraz kurkumę i smażymy jeszcze 30 sekund, następnie całość zalewamy bulionem i całość dusimy 2-3 minuty, tak by bulion zredukował się o połowę. Następnie dodajemy śmietankę, sok z cytryny oraz pistacje, gotujemy ok 2 minuty, po czym dodajemy ugotowany makaron, szpinak oraz cukinię, całość ściągamy z ognia, mieszamy i wykładamy.

Gotowe danie dekorujemy świeżym pieprzem, parmezanem, łódeczką cytryny oraz szałwią. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgosia 11.11.2022 11:24
Czy ten kurczak smażony w szynce przez chwilę nue jest surowy w środku ? Bo przepis wygląda super,ale mam taką wątpliwość . :)
Doradca Smaku 14.11.2022 07:58
Nie, ponieważ później wrzucamy go do bulionu :) Jeśli masz wątpliwości, czy będzie dobry, to możesz nieco dłużej go podsmażyć

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak