Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warstwowa a'la gyros

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż basmati 20 dag
mięso z kurczaka 1/2 kg
kapusta pekińska 1/2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
ogórki konserwowe 4 sztuki
ser cheddar 25 dag
oliwa 2 łyżki
przyprawa kebab- gyros Prymat do posypania
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ketchup łagodny do posmarowania
majonez tradycyjny do posmarowania

Porada

Zapiekanka na wzór słynnej sałatki kebab-gyros. Mięso z warzywami i ryżem to świetny pomysł na obiad lub późny posiłek mimo tego że, trochę kalorii w sobie ma. Ta pyszna zapiekanka gości u mnie co najmniej dwa razy w miesiącu, cudownie pachnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warstwowa a'la gyros

Kroki postępowania

1
1. Ryż gotuję na sypko w osolonym wrzątku, odcedzam z wody, wysypuję gorący na dno żaroodpornej formy ceramicznej, zostawiam do przestudzenia.
Krok 1 - Zapiekanka warstwowa a'la gyros foto
2
2. Mięso z kurczaka kroję w kostkę, tak samo obraną czerwoną cebulę, dodaję do mięsa, oprószam dosć mocno przyprawą do grosa, dodaję oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości na patelni .
Zestawiam z ognia do wystudzenia.3. Paprykę myję, wydrążam ziarna, kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach.4. Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności:
Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję 1/3 ilości startego sera,
Krok 2 - Zapiekanka warstwowa a'la gyros foto
3
a to układam warstwę kapusty, następnie podsmażone mięso, znów smaruję cienko ketchupem i majonezem , posypuję serem,
Krok 3 - Zapiekanka warstwowa a'la gyros foto
4
wykładam wymieszane ogórki z papryką, oprószam pieprzem do smaku, smaruję znów cieniutką warstwą majonezu i ketchupu, posypuję ostatnią warstwą sera żółtego.
Krok 4 - Zapiekanka warstwowa a'la gyros foto
5
Zapiekam 30 minut w temp 180*c. Podaję gorącą, smakuje równie dobrze odgrzewana.
Krok 5 - Zapiekanka warstwowa a'la gyros foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 29.09.2018 07:49
Też bym spałaszował :)
Wiktoria29 18.04.2017 15:12
pycha, zjadłabym....
bietka 18.04.2017 14:15
smaczna zapiekanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak