Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 1/2 kg
cebula biała 200 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat domowa do smaku
koncentrat z buraków
sól do smaku
miód płynny do smaku
sos sojowy do smaku
ocet 10 % do smaku
olej roślinny do zalania

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym

Kroki postępowania

1
Cebulę poszatkować, posolić, posypać cukrem, dodać miód i na koniec skropić octem - wymieszać, nakryć i włożyć do lodówki na czas moczenia filetów. Po kilku godzinach przełożyć do dużego słoika.
Krok 1 - Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym  foto
2
Solone filety śledziowe (matiasy) wymoczyć w wodzie z dodatkiem koncentratu soku buraczanego - dzięki temu będą lekko różowe i stracą sporo soli, będą łagodne i lekko słodkawe.

Wymoczone filety osuszyć na papierowych ręcznikach i oprószyć miałką przyprawą korzenną skomponowaną ze zmielonego ziela angielskiego, cynamonu, gożdzików i kardamonu.
Krok 2 - Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym  foto
3
Śledzie ułożyć w słoiku (na cebuli), skrapiając każdą wersję łagodnym ciemnym sosem sojowym.
Krok 3 - Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym  foto
4
Całość zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 doby - im dłużej tym lepiej.
Krok 4 - Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.04.2017 08:06
Smakowite śledziki,;)
agnieszka214 12.04.2017 21:20
Już slinka cieknie na sam widok
Futka 12.04.2017 12:58
Pyszny pomysł na śledziki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak