Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smakowita propozycja pochodząca z kuchni Hiszpanii, czyli tortilla ziemniaczana. Podstawowy przepis na tortillę został wzbogacony dodatkiem papryki, pieczarek i czerwonej cebuli. Istotny będzie także rodzaj ziemniaków, którego użyjecie w tym daniu. Idealny będzie typ A, czyli sałatkowy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    do smażenia
  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    200 gramów
  • biała cebula

    1 sztuka
  • jajka

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • pieczarki

    150 gramów
  • papryka czerwona

    50 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • przyprawa do ziemniaków

    2 małe łyż.
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrój ziemniaki w plasterki, a cebulę w kostkę. Ziemniaki z cebulą smaż na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, na małym ogniu przez ok. 25 minut.

W dużej misce roztrzep jajka, dodaj warzywa, przyprawy oraz usmażone ziemniaki z cebulką i dobrze wymieszaj.

Gotową masę wylej na wysoką patelnie i smaż na małym ogniu przez ok. 15-18 minut.

Gotową tortillę wykładaj na talerz i podawaj z sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

22.02.2019 12:42
Tortilla bardzo apetyczna, smakowita i kusząca,aż się głodna zrobiłam.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat