Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik imbirowo-piernikowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
masło 1/2 kostki
cukier puder 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
smietana 18% 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
cukier 1 szklanka
masło 2 łyżki
imbir starty 1 łyżka
białka jaj 3 sztuki
jajko 4 sztuki
budyń śmietankowy 1 sztuka
śmietana 18 proc 100 ml
mleko w proszku 2 łyżki

Sos czekoladowo-pomarańczowy

czekolada gorzka 10 dag
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
śmietana kremówka 150 ml
cukier puder 2 łyżki

Porada

W tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad "i"

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik imbirowo-piernikowy

1. Ciasto:
Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm.
Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.
2. Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Twaróg z kostki mielimy umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy śmietanę, wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy krótko tylko do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy.

Masę serową wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
3. Sos pomarańczowo-czekoladowy:
Sok z pomarańczy zagotowujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Sernik polewamy sosem na talerzykach. Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 16.04.2017 21:40
Interesujący pomysł - bardzo świąteczne połączenie smaków i aromatów:)
Wacław 13.04.2017 12:14
sernik na 5 :-)
Krystyna32 12.04.2017 07:49
bardzo apetyczny
halina17 11.04.2017 22:44
Dobry sernik.
ada.la 11.04.2017 20:59
cudny serniczek
Stenka 11.04.2017 20:58
smaczne ciasto
adelajda 11.04.2017 20:33
super serniczek
dodi 11.04.2017 18:38
niebo w gębie
cukiereczek 11.04.2017 18:31
Bajeczny smak
Bernadeta1 11.04.2017 17:50
Na pewno bardzo smaczny
Aleksandra/Olcia 11.04.2017 17:38
wspaniale wygląda
bietka 11.04.2017 16:56
pyszny serniczek :)
ilka01 11.04.2017 16:19
wygląda smakowicie :)
Wiktoria29 11.04.2017 16:04
zjadłabym.....
Edita 11.04.2017 14:46
fajnie wyglada
jan_mag 11.04.2017 14:27
Bajeczny ten sernik
ben-ka 11.04.2017 13:39
Taki serniczek, to bym zjadła....
slodkieniebo 11.04.2017 13:05
Takiego sernika jeszcze nie jadłam ! :)
agaK. 11.04.2017 12:11
Pięknie podany.
Bożena Matuszczyk 11.04.2017 12:04
Pyszny ,kuszący serniczek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak