Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozór wołowy w sosie chrzanowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowy ozór 1 szt,
cebula 2 szt,
marchewka 1 szt,
pietruszka 1 szt,
seler korzeniowy 1/4 szt,
chrzan tarty 1/3 słoiczka,
bulion warzywny 2 szkl,
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka,
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarenka,
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku,
sól do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
śmietana 200 ml,
mąka 2 łyżki
woda zimna 1/4 szklanki,

Przepis i sposób przygotowania na: Ozór wołowy w sosie chrzanowym

Wołowy ozór oczyścić, dobrze wypłukać.

Jarzynę obrać, pokroić na kawałki.

Cebule również obrać, przekroić na połówki i pokroić w piórka.

Warzywa razem z ozorem włożyć do garnka,zalać zimną wodą dodając listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu , gotować do miękkości około 2,5 godziny.

Dodać przyprawę uniwersalnej do smaku i przyprawę płynną.

Ozór po ugotowaniu wyjąc , ostudzić ściągnąć skórkę pokroić w plastry,

Odlać 2 szklanki bulionu , dodać chrzan dokładnie wymieszać i zagotować.

Zagęścić mąką z wodą.

Po ugotowaniu dodać śmietanę.

W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku,

Podawać z ziemniakami,polany ostudzonym sosem chrzanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.04.2017 00:31
Nie jadłam jeszcze tego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak