Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym

Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • steki z polędwicy wołowej

    4 szt. (po 180 g każdy)
  • czosnek

    2 ząbki (pokrojone w plastry)
  • cebula

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • olej rzepakowy

  • ziemniaki

    8 szt. (ugotowane, przekrojone)
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    3 łyżki
  • rozmaryn

    4 gałązki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Marynata

  • Kawa zbożowa Inka

    1/2 szklanki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • whisky

    50 ml
  • Stek z grilla Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym  foto
W misce mieszamy musztardę, przyprawę do steków, wystudzona kawę zbożową i whisky. Dodajemy plasterki czosnku, olej rzepakowy i doprawiamy solą morską.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym  foto
Steki marynujemy w lodówce przez 1-2 godziny.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym  foto
Następnie obsmażamy na gorącej patelni, aby zamknąć włókna. Podsmażone steki układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie pieczemy 5 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu mięso przekładamy na deskę, aby odpoczęło.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym  foto
W rondelku smażymy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i igiełkami rozmarynu. Jeżeli nie mamy świeżego rozmarynu możemy użyć suszony.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym  foto
Następnie dolewamy marynatę w której znajdowały się steki i gotujemy do odparowania ok. połowy płynu.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym  foto
Ziemniaki smażymy na złoty kolor na patelni po stekach, doprawiając je przyprawą do ziemniaków.
Krok 7 - Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym  foto
Gotowe steki doprawiamy solą morską i pieprzem. Polewamy sosem.
Krok 8 - Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym  foto
Podajemy ze złocistymi ziemniakami udekorowanymi gałązkami rozmarynu. Na stekach można położyć plasterek masła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat