Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos beszamelowy

mleko 3,2% 1 szklanka
bulion drobiowy 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
masło klarowane 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 do smaku

warzywa

seler naciowy 1/2 sztuki
groszek mrożony 1 i 1/2 szklanki
marchewki 3 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
masło klarowane 1 do smażenia
makaron kokardki 150 g
ser żółty 3 łyżeczki
papryczka chili 1 sztuka

kurczak marynata

pierś z kurczaka 1 sztuka
sól i pieprz 1 do smaku
ocet winny 2 łyżki
oregano 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski dodaję ocet winny, sól, pieprz, bazylię i oregano odstawiam na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem foto
2
Po tym czasie przesmażam na patelni.

Krok 2 - Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem foto
3
Seler naciowy kroję i przesmażam na maśle razem z pokrojonym porem. Wlewam 1/4 szklankę wody i duszę do miękkości.
Krok 3 - Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem foto
4
Sos: Masło roztapiam i przesmażam na nim mąkę, ale nie ma ona ściemnieć. Zdejmuję z ognia i wlewam stopniowo zimne mleko cały czas mieszając montewką, wstawiam na gaz i dolewam bulion, zagotowuję. Zdejmuję z gazu. Żółtko przekładam do kubka, dodaję łyżkę sosu i mieszam, dolewam kolejną łyżkę sosu. Żółtko wlewam do sosu i mieszam ale już nie gotuję. Doprawiam solą, gałką muszkatołową.

Krok 4 - Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem foto
5
Marchew obieram i kroję w talarki gotuję razem z groszkiem do miękkości w osolonej wodzie.

Krok 5 - Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem foto
6
Na spodzie naczynia do zapiekania układam połowę makaronu, wylewam połowę beszamelu, na to seler z porem połowa,cześć marchewki z groszkiem, połowę sera, kurczak, znowu seler, marchewka i makaron. Polewam resztą sosu, posypuję serem, dodaję chili pokrojone.
Zapiekam 30 minut temp 190 stopni.
Krok 6 - Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 07.04.2017 21:54
Bardzo fajny przepis.
jan_mag 07.04.2017 12:43
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak