Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak duszony w warzywnym sosie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z kurczaka 5 szt
Przyprawa do mięs Prymat
cebula biała 1 szt
cebula czerwona 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1/2 szt
marchew 1 szt
szpinak mrożony 4 kostki
serek topiony o smaku szczypiorku 100 g
Papryka ostra mielona Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna 0,5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony w warzywnym sosie

Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą czerwoną papryką, przyprawą uniwersalną i posiekanym czosnkiem. Dusimy na wolny ogniu około 60 minut. Pod koniec do sosu dodajemy małe kawałki serka topionego (pod wpływem ciepła większość się roztopi).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 07.04.2017 09:42
Pyszny obiadek
Stenka 06.04.2017 20:30
smaczne danie
Malinka 06.04.2017 19:19
Chętnie wpadłabym na taki obiad ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak