odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    500 g
  • seler naciowy

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • masło

    50 g
  • oliwa

  • pieprz biały mielony

  • przyprawa do indyka

  • zioła prowansalskie

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Przygotowujemy selera odcinając z każdej łodygi końcówkę i skrobiąc go. Następnie kroimy go w paski o średniej długości. Umytą wcześniej cukinię kroimy w dłuższe prostokątne cząstki. Pora tniemy w paski o podobnej do cukinii i selera długości. To samo robimy z papryką żółtą i papryką czerwoną.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy paski selera oraz pora i podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody i smażymy aż warzywa będą lekko chrupiące. Po tym czasie na patelnię wrzucamy paprykę żółtą i paprykę czerwoną. Mieszamy warzywa, doprawiamy je solą, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem białym i smażymy dalej przez kilka minut. Po tym czasie do smażących się chrupiących wciąż warzyw dorzucamy paski cukinii, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Indyka przyprawiamy z obu stron solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą do indyka oraz pieprzem białym mielonym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy kawałki indyka. Smażymy krótko (zależnie od wielkości mięsa – kilka minut) z każdej strony tak, by mięso się „zamknęło”.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Indyka wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 - 190 na 12-13 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Pomidory pelati wykładami do miski i rozgniatamy je delikatnie. Następie taką masę dodajemy na patelnię do smażących się warzyw, całość mieszamy i smażymy kolejnych kilka minut. Jeśli potrawka jest za sucha, można dodać trochę wody. Do smażącego się ragoût dodajemy trochę masła i porządnie mieszamy czekając aż się rozpuści i zagęści potrawkę. Ragoût warzywne jest gotowe.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Indyka wyjmujemy z piekarnika i układamy go na wyłożone wcześniej na talerze gotowe warzywne ragoût. Danie jest gotowe do podania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.02.2016 18:19
Jutro zrobię :)
Czarnula666 26.04.2015 14:50
Robie podobnie. Bardzo smaczne danie i zdrowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat