Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    500 g
  • seler naciowy

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • masło

    50 g
  • oliwa

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Przygotowujemy selera odcinając z każdej łodygi końcówkę i skrobiąc go. Następnie kroimy go w paski o średniej długości. Umytą wcześniej cukinię kroimy w dłuższe prostokątne cząstki. Pora tniemy w paski o podobnej do cukinii i selera długości. To samo robimy z papryką żółtą i papryką czerwoną.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy paski selera oraz pora i podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody i smażymy aż warzywa będą lekko chrupiące. Po tym czasie na patelnię wrzucamy paprykę żółtą i paprykę czerwoną. Mieszamy warzywa, doprawiamy je solą, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem białym i smażymy dalej przez kilka minut. Po tym czasie do smażących się chrupiących wciąż warzyw dorzucamy paski cukinii, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Indyka przyprawiamy z obu stron solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą do indyka oraz pieprzem białym mielonym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy kawałki indyka. Smażymy krótko (zależnie od wielkości mięsa – kilka minut) z każdej strony tak, by mięso się „zamknęło”.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Indyka wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 - 190 na 12-13 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Pomidory pelati wykładami do miski i rozgniatamy je delikatnie. Następie taką masę dodajemy na patelnię do smażących się warzyw, całość mieszamy i smażymy kolejnych kilka minut. Jeśli potrawka jest za sucha, można dodać trochę wody. Do smażącego się ragoût dodajemy trochę masła i porządnie mieszamy czekając aż się rozpuści i zagęści potrawkę. Ragoût warzywne jest gotowe.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 26: Pierś z indyka z warzywami foto
Indyka wyjmujemy z piekarnika i układamy go na wyłożone wcześniej na talerze gotowe warzywne ragoût. Danie jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.02.2016 18:19
Jutro zrobię :)
Czarnula666 26.04.2015 14:50
Robie podobnie. Bardzo smaczne danie i zdrowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat