Przepis i sposób przygotowania na: Babka mocno czekoladowa
2. Wymieszać mleko z jogurtem.
3. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
4. Do masy z masła i jajek dodawać partiami na przemian mleko z jogurtem i sypkie składniki, mieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.
5. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki foremki. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po 50 minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona.
6. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła.
Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.