Lazania

Lazania

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatów lazanii (bez wstępnego gotowania)

    1 op
  • mozzarelli lub żółtego sera

    20 dag
  • wieprzowego mięsa mielonego

    1 kg
  • koncentrat pomidorowy

  • cebula

  • ząbki czosnku

    3
  • bazylii

    2 łyżki
  • tymianku

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • mleka

    1 szkl
  • sól, pieprz

  • gałki muszkatołowej

    1/2 łyżeczki
  • wywaru mięsnego lub warzywnego.

    1/2 szkl.
  • masło

    po 3 łyżki
  • olej

    po 3 łyżki
  • mąka

    po 3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem 20 minut.
Pod koniec duszenia dodać bazylię, tymianek, oregano, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy.
Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć
składniki.
Mleko dolewać partiami cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować tłuszczem, wlać sos z pieczenia mięsa i dolać pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego. Na dnie naczynia układać płaty lazanii, następnie mięso, startą na tarce mozzarellę i posmarować sosem beszamelowym. W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat