Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb gryczany na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na zakwas

mąka z kaszy gryczanej niepalonej 350 gram
woda letnia 350 gram

składniki na ciasto

zakwas 440 gram
woda gazowana 240 gram
ugotowane ziemniaki 150 gram
sól 1 łyżka
mąka z kaszy gryczanej niepalonej 160 gram
mąka ryżowa 120 gram
mąka sojowa 60 gram
olej 4 łyżki
zmielone siemię lniane
pestki dyni
pestki słonecznika
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb gryczany na zakwasie

1. Najpierw przygotowujemy zakwas w następujący sposób: 50g mąki z kaszy gryczanej niepalonej mieszamy z 50 g ciepłej wody i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy 50g mąki z kaszy gryczanej niepalonej i tyleż samo ciepłej wody i ponownie odstawiamy na 24 godziny. Czynności powtarzamy przez 7 dni, aż do powstania zakwasu. Tak przygotowany zakwas przechowujemy w lodówce.

2. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości zakwasu, wówczas do wyhodowanego zakwasu dokładamy mąkę z kaszy gryczanej niepalonej i letnią przegotowaną wodę w takich samych proporcjach, tak aby uzyskać 440g zakwasu do ciasta i trochę na później, i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.

3. Zmielone siemię lniane zalewany gorącą wodą, tak aby przykrywała siemię i mieszamy do uzyskania gęstej papki i pozostawiamy na około 8 godzin.

4. Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: mineralną wodę gazowaną, ugotowane ziemniaki, mąki, sól, olej, papkę ze zmielonego siemienia, zakwas i ziarna oraz pestki (proporcje według upodobania). Mieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia. Następnie pieczemy przez godzinę. Wskazówki Jeżeli dieta pozwala nam na gluten lub jego śladowe ilości, zakwas gryczany możemy przygotować w ten sposób: łyżeczka zakwasu żytniego, 250g mąki z kaszy gryczanej niepalonej i 250g ciepłej przegotowanej wody mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Mąkę z kaszy gryczanej niepalonej możemy przygotować sami mieląc kaszę w młynku do kawy albo w blenderze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 24.03.2017 00:53
fajny chlebek
Iwusia 23.03.2017 22:32
wspaniale się prezentuje , wyborny !
ben-ka 23.03.2017 21:59
Wygląda apetycznie.
Aleksandra/Olcia 23.03.2017 17:22
mniam,pyszności
AZgotuj 23.03.2017 16:58
świetny zdrowy chleb:)
Grazyna0211 23.03.2017 15:33
smaczny domowy chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak