Przepis i sposób przygotowania na: Chleb gryczany na zakwasie
2. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości zakwasu, wówczas do wyhodowanego zakwasu dokładamy mąkę z kaszy gryczanej niepalonej i letnią przegotowaną wodę w takich samych proporcjach, tak aby uzyskać 440g zakwasu do ciasta i trochę na później, i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
3. Zmielone siemię lniane zalewany gorącą wodą, tak aby przykrywała siemię i mieszamy do uzyskania gęstej papki i pozostawiamy na około 8 godzin.
4. Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: mineralną wodę gazowaną, ugotowane ziemniaki, mąki, sól, olej, papkę ze zmielonego siemienia, zakwas i ziarna oraz pestki (proporcje według upodobania). Mieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia. Następnie pieczemy przez godzinę. Wskazówki Jeżeli dieta pozwala nam na gluten lub jego śladowe ilości, zakwas gryczany możemy przygotować w ten sposób: łyżeczka zakwasu żytniego, 250g mąki z kaszy gryczanej niepalonej i 250g ciepłej przegotowanej wody mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Mąkę z kaszy gryczanej niepalonej możemy przygotować sami mieląc kaszę w młynku do kawy albo w blenderze.