Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

4.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
masło lub margaryna 25 dag
proszek do pieczenia pół małej łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki

Dodatkowo

powidła śliwkowe około 30 dag
masa krówkowa kajmak 20 dag
żurawina suszona 3 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 25 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Chociaż do Świąt jeszcze kilka tygodni to uważam, że należy pomyśleć już o świątecznych wypiekach. polecam Wam pyszny kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wokół brzegu układamy wycięte kwiatki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy.

3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek smarujemy kajmakiem i dekorujemy według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną.

4. Mazurek najlepiej odstawiać na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podamy od razu będzie się łamało przy krojeniu.

5. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.06.2017 06:50
Dziękuję:)
IZABELA29 27.03.2017 17:09
Musi byc pyszny
Edita 27.03.2017 13:17
ale pysznosci
Babeczka35 25.03.2017 19:57
Dziękuję i polecam.
pestka 23.03.2017 08:51
wygląda pysznie
ada.la 22.03.2017 13:51
wygląda doskonale
gusia1000 20.03.2017 21:56
Dobry przepis. Zrobię go na święta.
Babeczka35 20.03.2017 18:37
Dziękuję:)
MonikaW 19.03.2017 21:49
pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc
Renataj 19.03.2017 21:06
Prezentuje się wspaniale.
Stenka 19.03.2017 18:12
warto wypróboać
jan_mag 19.03.2017 16:12
wygląda na bardzo smaczny :)
Mniam 19.03.2017 15:32
Z chęcią bym się poczęstowała, bo musi być pyszny :)
Babeczka35 19.03.2017 14:40
Dziękuję i zapraszam:)
Wiktoria29 19.03.2017 14:39
ładnie wygląda
Franciszek 19.03.2017 13:22
dobry do kawy
mysza75 19.03.2017 12:59
pyszny i piękny mazurek
RenataZ-et 19.03.2017 12:25
super mazurek :)
kasienka23 19.03.2017 12:08
wygląda świetnie, warto wypróbować:)
olkaaa 19.03.2017 11:34
ciekawa propozycja
Janina 19.03.2017 11:18
Świetna propozycja;))
Krystyna32 19.03.2017 11:06
wygląda pysznie
Ola1984 19.03.2017 09:59
Uwielbiam mazurka z kajmakiem :) Pysznie.
Futka 19.03.2017 09:33
Śliczny i smakowity :)
aga3103 19.03.2017 09:33
Bardzo fajny przepis, chętnie zjadłabym takiego mazurka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak