Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki z szpinakiem i fetą
mąkę przesiać do miski,wsypać sól, dodać rozkruszone drożdże ,wlać oliwę i tyle wody aby móc zagnieść ciasto , jak wszystkie składniki się połączą miskę przykryć ściereczka i odstawić na 20 minut.Po tym czasie ciasto wyjąc z miski ,i zacząć wyrabiać około 5 minut .Ponownie zostawić na 30 minut , aby ciasto urosło.
FARSZ:
szpinak podsmażyć na maśle ,lekko posypać pieprzem.Schłodzić .Fetę pokruszyć , dodać do zimnego szpinaku, wymieszać .
Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wycinać krążki, faszerować , dokładnie zlepiać , odkładać na blaszkę , każdego pierożka posypać ziarnem sezamu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z pierożkami na 12-15 minut do gorącego piekarnika .