Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z sandacza
250 g
żółtko jajek
4 żółtka
masło
250 g
wino białe wytrawne
cytryna
1/2 szt.
oliwa

Do smaku

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy sos holenderski. Na patelni klarujemy masło – rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, aby oddzieliło się od wody (woda zostanie na dole).
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
2
Filet z sandacza kroimy na dwa kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem czarnym. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy rybę przez ok. 3-4 min z każdej strony (najpierw smażymy na stronie ze skórą). Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy przez 5 – 6 min.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
3
W trakcie podgrzewania, zbieramy z masła piankę tworzącą się na górze.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
4
W misce rozkłócimy żółtka wraz z niewielką ilością białego wina. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Temperatura nie może być za wysoka, aby żółtka się nie ścięły. Mieszamy energicznie rózgą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji musu.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
5
Miskę zdejmujemy z garnka i dolewamy, ciągle mieszając, masło klarowane. Masło wlewamy ostrożnie, bez wody, która powinna zostać na dnie. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, gałką muszkatołową i dodajemy kilka kropli soku z cytryny.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
6
Rybę wyciągamy z piekarnika, wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
7
Rybę możemy udekorować świeżymi ziołami.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 17.10.2015 08:45
Sandacza bardzo lubię, pyszna ryba!
agaK. 09.07.2015 18:40
Naprawdę prosty ten sos holenderski, muszę spróbować go zrobić, pamiętam że moja mam ubijała żółtka na parze do jakiegoś ciasta ale nie pamiętam do jakiego, zapytam:)
Janina 17.04.2015 08:12
Mniam, pyszności
Krzysztof15 16.04.2015 06:44
palce lizac ,pycha
Róża1 15.04.2015 23:49
iście królewski sandacz !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak