odc. 51 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z sandacza

    250 g
  • żółtka

    4 żółtka
  • masło

    250 g
  • wino białe wytrawne

  • cytryna

    1/2 szt.
  • oliwa

Do smaku

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
Przygotowujemy sos holenderski. Na patelni klarujemy masło – rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, aby oddzieliło się od wody (woda zostanie na dole).
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
Filet z sandacza kroimy na dwa kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem czarnym. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy rybę przez ok. 3-4 min z każdej strony (najpierw smażymy na stronie ze skórą). Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy przez 5 – 6 min.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
W trakcie podgrzewania, zbieramy z masła piankę tworzącą się na górze.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
W misce rozkłócimy żółtka wraz z niewielką ilością białego wina. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Temperatura nie może być za wysoka, aby żółtka się nie ścięły. Mieszamy energicznie rózgą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji musu.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
Miskę zdejmujemy z garnka i dolewamy, ciągle mieszając, masło klarowane. Masło wlewamy ostrożnie, bez wody, która powinna zostać na dnie. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, gałką muszkatołową i dodajemy kilka kropli soku z cytryny.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
Rybę wyciągamy z piekarnika, wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 51: Zapiekany sandacz w sosie holenderskim foto
Rybę możemy udekorować świeżymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 17.10.2015 08:45
Sandacza bardzo lubię, pyszna ryba!
agaK. 09.07.2015 18:40
Naprawdę prosty ten sos holenderski, muszę spróbować go zrobić, pamiętam że moja mam ubijała żółtka na parze do jakiegoś ciasta ale nie pamiętam do jakiego, zapytam:)
Janina 17.04.2015 08:12
Mniam, pyszności
Krzysztof15 16.04.2015 06:44
palce lizac ,pycha
Róża1 15.04.2015 23:49
iście królewski sandacz !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat