Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Wielkanoc: Mazurek czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    350 g
  • cukier puder

    50 g
  • schłodzone masło

    200 g
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • szczpta soli

    1
  • żółtka

    2
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki

Krem

  • czekolada gorzka

    125 g
  • czekolada mleczna

    125 g
  • serek mascarpone

    400 g
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    50 ml

Dodatkowo

  • dżem wiśniowy

    1 słoik
  • POSYPKA

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i schować na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i przełożyć je do prostokątnej formy (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto ponownie stawić do lodówki, tym razem na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec przez ok. 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Zimne ciasto można wyjąć z formy.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z dodatkiem masła i śmietanki. Gdy czekolada lekko przestygnie połączyć ją z mascarpone i zmiksować na gładki krem. Dżem wiśniowy rozsmarować na wystudzonym spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać i schować na kilka minut do lodówki. Na jeszcze miękkim kremie poukładać dekoracje. Włożyć do lodówki do stężenia kremu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.04.2018 23:08
Super mazurek ależ musiał smakować. Moje smaki - PYCHOTKA.

KORAL

12.04.2017 20:36
Super mazurek:)

IZABELA29

12.04.2017 16:15
uwielbiam :)

cukiereczek

09.04.2017 19:55
taka słodycz, oj Boskie

Pola_kuchniaupoli

08.04.2017 08:45
pychotka :)

2milutka

03.04.2017 14:52
Bombowy :)

Maryinnarnia

29.03.2017 20:45
Będzie mój ulubiony ! <3

Edita

27.03.2017 13:16
ale pysznie wyglada

Wiktoria29

22.03.2017 09:54
zjadłabym, mmmmm.....

Goya

21.03.2017 22:21
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat