Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2 szt
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda letnia 1 łyżka
cukier 4 łyżki

Masa jabłkowa

jabłka prażone 750 g
galaretka cytrynowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Masa śmietanowa

śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać porcjami mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz wodę. Blachę o wymiarach 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Masa jabłkowa: Galaretkę i żelatynę wymieszać i zalać 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać i połączyć z prażonymi jabłkami. Gdy masa będzie gęstniała wylać na biszkopt i odstawić do lodówki.


Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić. Dodać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na warstwę jabłkową. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Ciasto schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 14.03.2017 09:04
bardzo dobra
dodi 10.03.2017 09:39
ale pysznutkie, mniam
w mojej kuchni 10.03.2017 00:51
dobre ciasto na deser
wwwiolka 09.03.2017 20:13
Bardzo fajny przepis.
halina17 09.03.2017 19:17
Smaczne ciasto.
Wacław 09.03.2017 18:32
poproszę o porcyjkę ;-)
Bernadeta1 09.03.2017 17:26
pysznie się prezentuje
Agnieszka-87-25 09.03.2017 17:19
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak