Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać porcjami mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz wodę. Blachę o wymiarach 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa: Galaretkę i żelatynę wymieszać i zalać 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać i połączyć z prażonymi jabłkami. Gdy masa będzie gęstniała wylać na biszkopt i odstawić do lodówki.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić. Dodać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na warstwę jabłkową. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Ciasto schłodzić.