Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z marynaty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 3 łyżki
ząbki czosnku 3 -4 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
miód płynny 1 -2 łyżki
jabłko winne 3 szt
olej kokosowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z marynaty

Kaczkę około 2 kg, oczyszczamy ,myjemy osuszamy ręcznikiem papierowy, z czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprzu,soli majeranku ,tymianku papryki mielonej ostrej i słodkiej oraz oleju robimy marynatę , marynatą nacieramy kaczkę z zewnątrz jak i wewnątrz odkładamy w chłodne miejsce na całą noc.
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne kroimy na kawałki dodajemy miód,masło mieszamy całość wkładamy do środka kaczki. kuper kaczki spinamy szpilką do rolad.
Kaczka przekładamy do brytfanki polewamy oliwą dodajemy olej kokosowy ,wkładamy do piekarnika ,pieczemy około 30 min bez przykrycia następnie kaczkę zakrywamy i pieczemy godzinek. Po tym czasie kaczkę obrucic polać sosem wytworzonym z pieczenia i piec jeszcze 30 min bez przykrycia

1 Kg. kaczki pieczemy 1 godzinę ,kaczka ważyła 2 kg.wiec 2 godziny pieczenia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 13.03.2017 22:14
Apetyczna kaczuszka:)
gusia1000 09.03.2017 22:15
Dobra kaczka.
mirosława4 09.03.2017 11:44
smaczna ta kaczuszka
gosia56 09.03.2017 10:18
oj zjadłabym kawałeczek takiego mięska;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak