Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • miód

    200 g
  • śliwki suszone

    100 g
  • marchew

    150 g
  • masło

    40 g
  • cytryny

    1/2 szt.
  • wino białe wytrawne

    15 ml
  • olej

    15 ml
  • Imbir mielony Prymat

  • Cynamon mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
Piersi z kurczaka myjemy, obieramy. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Następnie dodajemy cynamon i papryką słodką.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
Młode marchewki obieramy i kroimy na pół. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Dodajemy trochę wody tak aby tylko zakryła marchewki i doprawiamy solą.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
Kroimy suszone śliwki. Wyciskamy sok z cytryny. Do miski wlewamy miód (3 łyżeczki), sok z cytryny i mieszamy, a następnie dodajemy mielony imbir i cynamon .
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
Odlewamy połowę wody z gotujących się marchewek, następnie dodajemy 2 łyżki miodu. Na patelni rozgrzewamy olej, i kładziemy kurczaka do smażenia. Smażymy go 4 minuty z obydwu stron.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy powstałym na patelni tłuszczem i marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 °C na kilka minut – tak żeby kurczak nie był suchy. Opcjonalnie w trakcie pieczenia możemy wyjąć na chwilę kurczaka z piekarnika i polać go dodatkowo pozostałą marynatą.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
Do ugotowanych marchewek z odparowaną wodą dodajemy śliwki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, przekładamy mięso na talerz, a sos z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnię. Dolewamy białe wino, jeśli zostało jeszcze trochę marynaty dolewamy ja na patelnię i odparowujemy sos.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
Marchewki ze śliwkami układamy na talerzu, na nich kładziemy kurczaka, polewamy sosem i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

smyczek 23.01.2015 00:21
Bardzo smaczne danie. Michel uwielbiam Twoje przepisy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat