Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko

5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt.
miód 200 g
śliwki suszone 100 g
marchew 150 g
masło 40 g
cytryny 1/2 szt.
wino białe wytrawne 15 ml
olej 15 ml
Imbir mielony Prymat
Cynamon mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka myjemy, obieramy. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Następnie dodajemy cynamon i papryką słodką.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
2
Młode marchewki obieramy i kroimy na pół. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Dodajemy trochę wody tak aby tylko zakryła marchewki i doprawiamy solą.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
3
Kroimy suszone śliwki. Wyciskamy sok z cytryny. Do miski wlewamy miód (3 łyżeczki), sok z cytryny i mieszamy, a następnie dodajemy mielony imbir i cynamon .
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
4
Odlewamy połowę wody z gotujących się marchewek, następnie dodajemy 2 łyżki miodu. Na patelni rozgrzewamy olej, i kładziemy kurczaka do smażenia. Smażymy go 4 minuty z obydwu stron.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
5
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy powstałym na patelni tłuszczem i marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 °C na kilka minut – tak żeby kurczak nie był suchy. Opcjonalnie w trakcie pieczenia możemy wyjąć na chwilę kurczaka z piekarnika i polać go dodatkowo pozostałą marynatą.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
6
Do ugotowanych marchewek z odparowaną wodą dodajemy śliwki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, przekładamy mięso na talerz, a sos z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnię. Dolewamy białe wino, jeśli zostało jeszcze trochę marynaty dolewamy ja na patelnię i odparowujemy sos.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
7
Marchewki ze śliwkami układamy na talerzu, na nich kładziemy kurczaka, polewamy sosem i podajemy.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smyczek 23.01.2015 00:21
Bardzo smaczne danie. Michel uwielbiam Twoje przepisy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak