Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko

5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
2 szt.
miód
200 g
śliwki suszone
100 g
marchew
150 g
masło
40 g
cytryny
1/2 szt.
wino białe wytrawne
15 ml
olej
15 ml
Imbir mielony Prymat
Cynamon mielony Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka myjemy, obieramy. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Następnie dodajemy cynamon i papryką słodką.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
2
Młode marchewki obieramy i kroimy na pół. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Dodajemy trochę wody tak aby tylko zakryła marchewki i doprawiamy solą.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
3
Kroimy suszone śliwki. Wyciskamy sok z cytryny. Do miski wlewamy miód (3 łyżeczki), sok z cytryny i mieszamy, a następnie dodajemy mielony imbir i cynamon .
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
4
Odlewamy połowę wody z gotujących się marchewek, następnie dodajemy 2 łyżki miodu. Na patelni rozgrzewamy olej, i kładziemy kurczaka do smażenia. Smażymy go 4 minuty z obydwu stron.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
5
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy powstałym na patelni tłuszczem i marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 °C na kilka minut – tak żeby kurczak nie był suchy. Opcjonalnie w trakcie pieczenia możemy wyjąć na chwilę kurczaka z piekarnika i polać go dodatkowo pozostałą marynatą.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
6
Do ugotowanych marchewek z odparowaną wodą dodajemy śliwki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, przekładamy mięso na talerz, a sos z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnię. Dolewamy białe wino, jeśli zostało jeszcze trochę marynaty dolewamy ja na patelnię i odparowujemy sos.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto
7
Marchewki ze śliwkami układamy na talerzu, na nich kładziemy kurczaka, polewamy sosem i podajemy.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 31: Pierś z kurczaka na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smyczek 23.01.2015 00:21
Bardzo smaczne danie. Michel uwielbiam Twoje przepisy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak