Przepis i sposób przygotowania na: PIERNIKOWE GWIAZDKI.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy do pierników, kakao, proszek do pieczenia i łączymy z masą miodową. Dodajemy mielone orzechy. Do śmietany dodajemy sodę (do wymieszania sody użyj większego naczynia, gdyż szybko zwiększa objętość) i wlewamy do ciasta. Wszystko składniki dokładnie mieszamy.
Ciasto pozostawiamy w lodówce do następnego dnia.
Gotowe ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Foremką wykrawamy dowolne ciasteczka, układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 12- 15 minut.
Jedno białko ubij na sztywno, dodając cukier puder tak aż powstanie gęsty lukier
Zimne ciasteczka lukrujemy i dowolnie zdobimy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.