Filety z dorsza smażone w cieście naleśnikowym

Filety z dorsza smażone w cieście naleśnikowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól, pieprz

    do smaku
  • mąka

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • woda

    1 szklanka
  • olej do smażenia

  • filet z dorsza

    40 dkg
  • limonka

    1 sztuka
  • piwo jasne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Z mąki, jajka, wody, piwa i soli rozmieszać gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki, jeśli gęste - wody. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać sporą ilość oleju. Kawałki ryby nadziewać na widelec, zanurzać w cieście i od razu kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. Wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można rybę skropić sokiem z cytryny lub podawać z kawałkami cytryny lub limonki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

06.03.2013 15:02
mmm smaczne;)

Seba

19.08.2011 08:54
pycha

Margo1

28.08.2010 08:27
nie wiem czy zrobiła , musiałabym spróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat