Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Kotleciki rybne z fasolką szparagową i piklami, odc. 22

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasolka szparagowa 150 g
filet z dorsza 400 g
białko 2
kolendra posiekana
ocet jabłkowy 250 ml
woda 250 ml
cukier 255 g
ogórek zielony 2
szalotka 1/2
Bułka tarta klasyczna Prymat
jogurt gęsty 200 ml
papryka marynowana
olej do smażenia
Przyprawa curry orientalna Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Kotleciki rybne z fasolką szparagową i piklami, odc. 22

Kroki postępowania

1
Fasolkę szparagową gotujemy we wrzącej wodzie z jedną łyżeczką cukru (5 g) i soli. Ugotowaną fasolkę kroimy w kawałki o długości ok. 0,5 cm. Do dużej miski przekładamy zmielony filet z dorsza, dodajemy fasolkę i doprawiamy do smaku przyprawą curry, solą i pieprzem. Następnie dodaje my posiekaną świeżą kolendrę oraz 2 białka. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Porcjujemy na nieduże okrągłe kotlety i odstawiamy do lodówki na 30 min. Dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać podczas smażenia.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kotleciki rybne z fasolką szparagową i piklami, odc. 22 foto
2
W międzyczasie przygotowujemy domowe pikle. Do rondelka wlewamy 250 ml wody i dosypujemy gorczycę. Kiedy woda zaczynie wrzeć dodajemy 250 g cukru i dynamicznie mieszamy. Jak cukier się rozpuści wlewamy ocet winny. Mieszamy i odstawiamy, żeby delikatnie ostygła.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kotleciki rybne z fasolką szparagową i piklami, odc. 22 foto
3
Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części i wycinamy z nich miąższ z pestkami. Następnie kroimy je po skosie w tzw. gwizdki (pod ukosem na mniejsze kawałki) i przekładamy do zalewy. Pół szalotki kroimy na ćwiartki i również przekładamy do zalewy. Odstawiamy na ok. 30 min.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kotleciki rybne z fasolką szparagową i piklami, odc. 22 foto
4
Kotlety wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym po ok. 3 min z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy kotletów. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podajemy z domowymi piklami, marynowaną papryką i jogurtem naturalnym.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kotleciki rybne z fasolką szparagową i piklami, odc. 22 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak