Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow wołowy
Wołowinę kroimy na kwadraciki lub oryginalnie na paseczki (u mnie w domu domownicy wolą kosteczkę) i dodajemy do smażenia. Gdy się obsmaży dodajemy pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, przykrywamy i zaczynamy duszenie, następnie dodajemy pokrojone w kwadraciki papryki. Gdy puszczą wodę dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie zostawić grudek, dodajemy pomidory z puszki, dusimy kilka minut i podlewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy dalej pod przykryciem.
Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, paprykami, curry.
Dolewamy do wyrównania wodą i dusimy aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
Śmietanę dodajemy na samym końcu lub podajemy obok potrawy nie wlewając do garnka żeby każdy mógł doprawić wedle upodobania lub z niej zrezygnować.
Podajemy gorące.