Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonych buraków z wędzonym serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 l bulionu warzywnego
6 średnich buraków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka natki pietruszki
garść startego wędzonego sera
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonych buraków z wędzonym serem

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w mniejsze kawałki. Pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia, dodajemy do nich buraki, imbir i smażymy 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ocet, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze. Jeżeli krem jest za gęsty, możecie do niego dolać bulionu, jeżeli za rzadki, pogotujcie go chwilę, zredukuje się. Ciepłą zupę posypujemy serem i natką. Można ją podać również z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 09.02.2017 12:53
fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak