Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne gołąbki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

mięso mielone wieprzowe 500 g
ryż 100-150 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

sos

pomidory krojone z puszki 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ząbki czosnku 3 szt

dodatkowo

kapusta biała 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki

Farsz:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Ugotowany wystudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę, kiedy będzie się gotować włożyć do niej na ok. 8 min główkę kapusty. Kapustę wyjmować oddzielać pojedyncze liście i znów wkładać główkę kapusty do gorącej wody.
Połamane liście kapusty wykładać na dno brytfanki. Całę liście kłaść na desce, w farszu formować niewielki kotlet i układać na grubszym końcu liści kapusty. Liście kapusty zawijać z farszem tak aby boki były zawinięte do środka. układać w brytfance na połamanych liściach kapusty.

Sos:
Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać sól i pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. wszystko razem zagotować.

na górę pozawijanych gołąbków ułożyć pozostałe liście kapusty. Wszystko zalać sosem i gotować ok 1-1,5 godz.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 13.02.2017 08:47
Uwielbiam gołąbzeczki
Lis 05.02.2017 19:04
Dziękuję za komentarze:)
Beatris 05.02.2017 18:43
Chętnie zjadłabym jednego, pycha :)
dodi 05.02.2017 18:01
tradycyjne- takie uwielbiam
Aleksandra/Olcia 05.02.2017 17:39
gołąbki są pycha!
w mojej kuchni 05.02.2017 16:21
gołąbki często jemy
adelajda 05.02.2017 15:36
lubię gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak