Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • półgęsek wędzony

    200 g
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • kasza pęczak

    200 g
  • Rosół drobiowy z włoszczyzną

    2 l
  • masło

    2 łyżki
  • sera dojrzewającego

    50 g
  • szpinak baby

    garść
  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki
  • zielone jabłko

    1/2 sztuki
  • olej rzepakowy

  • gałka muszkatołowa mielona

  • przyprawa curry

  • kurkuma mielona

  • kminek mielony

  • kolendra cała

  • liście laurowe

  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
Półgęsek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy mięso delikatnie się przyrumieni wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy ziemniaki, również pokrojone w kostkę, oraz surową kaszę. Smażymy aż kasza stanie się biała i szklista. Całość podlewamy porcją rosołu.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
Dodajemy gałkę muszkatołową do smaku i ponownie podlewamy porcją rosołu. Przyprawiamy do smaku curry oraz kurkumą. Dodajemy porcję rosołu i sporo kminku. Następnie wrzucamy kolendrę i kilka liści laurowych, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Gotujemy 20-25 minut aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu dolewamy rosół. Pod koniec dodajemy odrobinę masła i starty ser.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pojedynczo liście szpinaku, smażymy 10-15 sekund, po czym wyjmujemy na papierowy ręcznik. Pomidory koktajlowe kroimy w plastry, a jabłko w cieniutkie paseczki.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
Kaszę podajemy wraz z plastrami pomidorków, podsmażonymi listkami szpinaku oraz jabłkiem. Na koniec dodajemy świeżo zmielony kolorowy pieprz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat