Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

półgęsek wędzony 200 g
cebula czerwona 1/2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
kasza pęczak 200 g
Rosół drobiowy z włoszczyzną 2 l
masło 2 łyżki
sera dojrzewającego 50 g
szpinak baby garść
pomidorki koktajlowe 3 sztuki
zielone jabłko 1/2 sztuki
olej rzepakowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Kminek mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
2
Półgęsek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy mięso delikatnie się przyrumieni wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy ziemniaki, również pokrojone w kostkę, oraz surową kaszę. Smażymy aż kasza stanie się biała i szklista. Całość podlewamy porcją rosołu.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
3
Dodajemy gałkę muszkatołową do smaku i ponownie podlewamy porcją rosołu. Przyprawiamy do smaku curry oraz kurkumą. Dodajemy porcję rosołu i sporo kminku. Następnie wrzucamy kolendrę i kilka liści laurowych, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Gotujemy 20-25 minut aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu dolewamy rosół. Pod koniec dodajemy odrobinę masła i starty ser.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
4
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pojedynczo liście szpinaku, smażymy 10-15 sekund, po czym wyjmujemy na papierowy ręcznik. Pomidory koktajlowe kroimy w plastry, a jabłko w cieniutkie paseczki.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto
5
Kaszę podajemy wraz z plastrami pomidorków, podsmażonymi listkami szpinaku oraz jabłkiem. Na koniec dodajemy świeżo zmielony kolorowy pieprz.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak