odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bagietka

    1
  • pęczek natki pietruszki

  • olej rzepakowy

Pulpety

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • jajka

    2 szt
  • bulka tarta Prymat

    2-3 łyżki
  • cebula szalotka

    1 szt
  • szpinak

    150 g
  • ser ricotta

    300 g

sos

  • cebula

    1 szt
  • pomidory z gałązką

    1 kg
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • Kapary Smak

    2 łyżki

do smaku

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • Natka pietruszki suszona Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Cząber suszony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Pulpety: mięso mielone wieprzowe i wołowe wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 jajka, Przyprawę do mięsa mielonego, bułkę tartą oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Szalotkę drobno kroimy, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażamy. Następnie dodajemy umyty szpinak, mieszamy i po chwili wyłączamy ogień. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Całość przekładamy do osobnego pojemnika i odstawiamy do ostudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby ponownie przyprawiamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Z mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Na środek układamy niewielką ilość farszu ze szpinaku i zamykamy, tworząc pulpety. Gotowe pulpety smażymy z dwóch stron na złoty kolor na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Sos: cebulę kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki (z szypułkami). Całość chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Całość dusimy ok. 5-10 minut. Na koniec dodajemy cząber. Gotowy sos przelewamy na patelnię z pulpetami. Dodajemy kapary (bez zalewy) i dusimy całość jeszcze ok.15 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, polewamy odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 ̊C na ok. 5 minut. Gotowe pulpety układamy na podpieczonej połówce bagietki, polewamy sosem, ozdabiamy natką pietruszki. Na wierzch kładziemy drugą część bagietki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 07.09.2016 15:44
mistrzowskie pulpety
bietka 02.09.2016 09:47
ciekawa propozycja podania :)
justynkag 01.09.2016 20:34
Pysznie.Super podane.
Konczi 01.09.2016 20:32
Pyszne połączenie, smaczne podanie :) Lubię to :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat