odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bagietka

    1
  • pęczek natki pietruszki

  • olej rzepakowy

Pulpety

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • jajka

    2 szt
  • bulka tarta Prymat

    2-3 łyżki
  • cebula szalotka

    1 szt
  • szpinak

    150 g
  • ser ricotta

    300 g

sos

  • cebula

    1 szt
  • pomidory z gałązką

    1 kg
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • Kapary Smak

    2 łyżki

do smaku

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • Natka pietruszki suszona Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Cząber suszony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Pulpety: mięso mielone wieprzowe i wołowe wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 jajka, Przyprawę do mięsa mielonego, bułkę tartą oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Szalotkę drobno kroimy, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażamy. Następnie dodajemy umyty szpinak, mieszamy i po chwili wyłączamy ogień. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Całość przekładamy do osobnego pojemnika i odstawiamy do ostudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby ponownie przyprawiamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Z mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Na środek układamy niewielką ilość farszu ze szpinaku i zamykamy, tworząc pulpety. Gotowe pulpety smażymy z dwóch stron na złoty kolor na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Sos: cebulę kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki (z szypułkami). Całość chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Całość dusimy ok. 5-10 minut. Na koniec dodajemy cząber. Gotowy sos przelewamy na patelnię z pulpetami. Dodajemy kapary (bez zalewy) i dusimy całość jeszcze ok.15 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, polewamy odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 ̊C na ok. 5 minut. Gotowe pulpety układamy na podpieczonej połówce bagietki, polewamy sosem, ozdabiamy natką pietruszki. Na wierzch kładziemy drugą część bagietki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 07.09.2016 15:44
mistrzowskie pulpety
bietka 02.09.2016 09:47
ciekawa propozycja podania :)
justynkag 01.09.2016 20:34
Pysznie.Super podane.
Konczi 01.09.2016 20:32
Pyszne połączenie, smaczne podanie :) Lubię to :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat