Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

bagietka
1
pęczek natki pietruszki
olej rzepakowy

Pulpety

mięso mielone wieprzowe
500 g
mięso mielone wołowe
500 g
jajko
2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
2-3 łyżki
cebula szalotka
1 szt
szpinak
150 g
ser ricotta
300 g

sos

cebula
1 szt
pomidory z gałązką
1 kg
koncentrat pomidorowy
2-3 łyżki
Kapary Smak
2 łyżki

do smaku

Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Sklep Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Cząber suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1

Kroki postępowania

1
Pulpety: mięso mielone wieprzowe i wołowe wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 jajka, Przyprawę do mięsa mielonego, bułkę tartą oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
2
Szalotkę drobno kroimy, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażamy. Następnie dodajemy umyty szpinak, mieszamy i po chwili wyłączamy ogień. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Całość przekładamy do osobnego pojemnika i odstawiamy do ostudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby ponownie przyprawiamy.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
3
Z mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Na środek układamy niewielką ilość farszu ze szpinaku i zamykamy, tworząc pulpety. Gotowe pulpety smażymy z dwóch stron na złoty kolor na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
4
Sos: cebulę kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki (z szypułkami). Całość chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Całość dusimy ok. 5-10 minut. Na koniec dodajemy cząber. Gotowy sos przelewamy na patelnię z pulpetami. Dodajemy kapary (bez zalewy) i dusimy całość jeszcze ok.15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto
5
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, polewamy odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 ̊C na ok. 5 minut. Gotowe pulpety układamy na podpieczonej połówce bagietki, polewamy sosem, ozdabiamy natką pietruszki. Na wierzch kładziemy drugą część bagietki.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Pulpety ze szpinakiem, serem i pomidorami, odc. 1 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.09.2016 15:44
mistrzowskie pulpety
bietka 02.09.2016 09:47
ciekawa propozycja podania :)
justynkag 01.09.2016 20:34
Pysznie.Super podane.
Konczi 01.09.2016 20:32
Pyszne połączenie, smaczne podanie :) Lubię to :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak