Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15

odc. 15 Mój przepis na

Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa jałowcowa

    200 g
  • szalotka

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • borowiki

    100 g ugotowanych
  • kapusta włoska

    8 liści
  • kasza gryczana

    2 szklanki ugotowanej
  • jajka

    2 sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 l
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • majeranek otarty

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • olej lniany

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
Przygotowujemy składniki
Krok 2 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
Liście kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wkładamy do zimnej wody, żeby nie straciły zielonego koloru. Przygotowujemy rosół z kury: 3 kostki rosołu z kury wrzucamy do 1,5 l wrzącej wody i rozpuszczamy. Szalotki kroimy w kostkę, czosnek siekamy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Borowiki kroimy w paski i dodajemy na patelnię.
Krok 3 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
Doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem, papryka ostrą, majerankiem i mieszamy. Kiełbasę kroimy w cienkie paseczki i po chwili przekładamy na patelnię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając.
Krok 4 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
Do miski wkładamy kaszę gryczaną i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy natką pietruszki solą i pieprzem. Do miski przekładamy podsmażone składniki z patelni i mieszamy.
Krok 5 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
Do naczynia żaroodpornego wlewany kilka chochli rosołu. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, składamy boki liści do środka i zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym z rosołem i zalewamy bulionem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni z termoobiegiem.
Krok 6 - Mój przepis na…: Kapusta faszerowana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, odc. 15 foto
Po wyjęciu przekładamy na talerze i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jak danie delikatnie ostygnie skrapiamy olejem lnianym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Konczi

18.03.2016 11:04
mniam !!! kasza + grzyby a całość w kapuście - jest pysznie !

bertpvd

18.03.2016 11:04
ale to musi być obłędnie pyszne

ilka01

18.03.2016 10:56
pyszności :)

Czyki

18.03.2016 10:55
Apetycznie wygląda

endzi

18.03.2016 09:33
Wygladaja super! Na pewno skorzystam z przepisu!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat