Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - śmietankowe.
Biszkopt - białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać żółtka na przemian z cukrem,mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą oraz kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia sie składników.Na samym końcu dodać startą na tarce ( grube oczka )czekoladę. Blaszkę o wymiarach 36/25 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę .Pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopni.około 45 min Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa placki .
2.
Krem śmietankowy - śmietanę ubi na sztywno z cukrem pudrem, dodać zmiksowany serek mascarpone i powoli rozpuszczoną żelatynę .Odłożyć trochę masy do dekoracji.
3
Polewa - żelatynę zalać 2 łyżkami wody i wymieszać, w garnku rozpuścić margarynę z cukrem aż do zagotowania. dodać kakao ,mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać z polewą,dodać mleko i jeszcze chwile pogotować.
3.
Spodni blat biszkoptu nasączyć sokiem posmarować dżemem nałożyć masę śmietankową z serkiem mascarpone ,nałożyć drugi blat polać obficie polewą i udekorować masą śmietankową .Włożyć do lodówki na kilka godzin.