Kiszone rzodkiewki z imbirem

Kiszone rzodkiewki z imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rzodkiewka

    2 pęczki
  • chrzan

    duży kawałek
  • imbir

    wielkości kciuka
  • koperek

    1/2 pęczka
  • liście wiśni

    5-6 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • woda

    1 l
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się zabarwi rzodkiewki są gotowe do jedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kloruś

30.01.2017 21:40
bardzo dziękuję :)

Jagódka77

30.01.2017 20:02
lubię rzodkiewki, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam

benka

30.01.2017 07:10
Też jestem ciekawa smaku, muszę wypróbować.

Beatris

29.01.2017 22:03
Dla mnie ciekawa nowość :) Wypróbuję przepis w sezonie, na razie zabieram do ulubionych :)

Mniam

29.01.2017 21:00
Zawsze się zastanawiałam jak te rzodkiewki smakują. Jak będę miała nadmiar to je ukiszę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat