KOPYTKA.

KOPYTKA.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    2 kg.
  • mąka typ 450

    do konsystencji
  • mąka ziemniaczna

    1/2 szkl.
  • jaja surowe

    1-2 szt.
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować, zmielić, wystudzić.
W większej misce połączyć je z jajkami, mąkami i solą.Wyrobić ciasto, by nie kleiło się do rąk i nie było twarde.
Ciąć po kawałku, formować wałeczek, delikatnie go spłaszczyć i kroić ukośnie w niewielkie paski.Zagotować wodę.Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek, gdy wypłyną gotować 1-2 min.Wyjąć i osączyć.
Podawać gorące z sosem, tłuszczem, śmietaną, wedle uznania.
Smaczengo!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokodyl

04.05.2012 08:25
też to lubię

ewelinapac

01.01.2012 15:52
bardzo lubię

kiziolek201

19.07.2011 16:23
Lubię kopytka

cukiereczek

26.12.2010 11:26
uwielbiamy

IZABELA29

29.10.2010 11:18
pyszne jak zawsze

Katarzyna/kate1980

06.09.2010 13:13
robię podobne

monisia1977

05.09.2010 06:14
pycha

Izabela Kamila

01.09.2010 19:17
..ja często;) dzieci uwielbiajają;)

gusia1000

30.08.2010 16:53
Lubię kopytka.

Margo1

27.08.2010 14:25
dawno nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat