Przepis i sposób przygotowania na: Burrito z mięsem mielonym i warzywami
Bardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, czyli przepis na burrito z mięsem mielonym.
- idealnie pikantna i aromatyczna,
- dowolnie komponuj składniki,
- tortille możesz zastąpić plackami naleśników,
- grilluj lub podpiecz w piekarniku,
Wiele smaków zamkniętych w placku tortilli. To danie lubię za to, że za każdym razem może smakować inaczej, w zależności od użytych dodatków. Często przygotowuję burrito z mięsem mielonym, gdy w lodówce zalegają mi składniki takie jak kukurydza czy fasolka.
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, lekko podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż woda odparuje.
Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, podsmażone pieczarki i paprykę, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili.
Wszystko razem dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy roztarte w dłoni oregano.
Na placki tortilli nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej.