Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burrito

3.0
(12)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak zwinąć burrito, aby się nie rozpadało? Przeczytaj ten przepis, a dowiesz się krok po kroku jak to zrobić!

Składniki:

tortilla 4 sztuki
mięso mielone 70 dag
fasola czerwona z puszki 400 gramów
kukurydza w puszce 400 gramów
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
przecier pomidorowy 190 gramów
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat w młynku
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Burrito

Z tego przepisu dowiesz jak się jak zwijać burrito. Ta pozornie prosta czynność wcale nie jest taka łatwa. Pamiętaj, że zbyt duża ilość składników utrudni zawinięcie burrito. 

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę, fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat wymieszany z 1/2 szklanki wody, Całość doprawić do smaku przyprawami i chwilkę jeszcze poddusić. Farsz nakładać na placki, zwinąć i zapiec jeszcze kilka minut w piekarniku lub mikrofali.

Jak zwinąć burrito, aby składniki nie wypadały? 

- Przygotuj składniki: Umieść wszystkie składniki, które chcesz umieścić w burrito, na jednej połowie tortilli. Upewnij się, że składniki są równomiernie rozłożone na całej długości tortilli.

- Złóż boki: Złóż boki tortilli do środka, tak aby składniki nie wypadały podczas zwijania. Zacznij od jednej strony, delikatnie podnieś krawędź tortilli i przykryj nią część składników. Następnie złóż boki z obu stron w kierunku środka, aby utworzyć "ścianki", które zabezpieczą składniki.

- Zacznij zwijanie: Zacznij zwijanie od strony, gdzie składniki są najbliżej ciebie. Delikatnie chwytaj dolną krawędź tortilli i zacznij ją podnosić, zwijając ją wokół składników. Upewnij się, że tortilla jest ściśle zrolowana wokół składników.

- Kontynuuj zwijanie: Zwijaj tortillę do przodu, jednocześnie trzymając ją ściśle i zapobiegając wypadaniu składników. Unikaj zbytniego naciągania tortilli, aby nie pękła.

- Zakończ zwijanie: Gdy dotrzesz do końca tortilli, delikatnie dociskaj boki, aby wszystko było ściśle zrolowane. Spróbuj delikatnie obrócić burrito, aby dolna krawędź była na dole, aby zapobiec rozwiązaniu się rolki

Polecam także inne przepisy na to meksykańskie danie:

Naleśniki burrito

Naleśniki po meksykańsku a'la burrito

Przepis na burrito z mięsem mielonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 20.06.2013 08:55
bardzo fajny przepis
AnielskaSlodycz 19.06.2013 19:30
Buritto hmmm pycha
gosia561 19.06.2013 14:07
super meksykańska kuchnia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak