Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz ;

grzyby suszone 3 duże garście
cebula czerwona 2 szt małe
kapusta kiszona 1 garśc
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/3 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki

Ciasto ;

mąka pszenna 1 kg
woda letnia 400 ml
jajko 1 szt
sól do smaku 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą

Kroki postępowania

1
Grzyby ja miałam różne od borowików po maślaki i kozaki, namaczamy w wodzie, na 12h, po tym czasie gotujemy w tej samej wodzie ok 20 min. , można je lekko osolić. Odcedzamy, wody nie wylewamy.
Krok 1 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą  foto
2
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju.
Krok 2 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą  foto
3
Ostudzone grzyby siekamy, na drobno, gdyż lepiej będzie zamknąć farsz w cieście.
Krok 3 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą  foto
4
Do cebuli, dodajemy grzyby i poszatkowaną kapustę, całość dusimy ok 15 min, podlewając wodą z gotowania grzybów, doprawiamy, odparowujemy soki, tak by farsz był zwarty.
Krok 4 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą  foto
5
Składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, robimy wgłębienie, wlewamy letnią wodę wymieszaną z jajkiem i solą, wyrabiamy ciasto na jednolite. Zostawiamy pod ciepłą miseczką, na cały czas lepienia, dzięki czemu, ciasto będzie super elastyczne, aż do samego końca, jeśli miska ostygnie należy ją umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, czy w piekarniku na kilka minut.

Z ciasta wykrajamy albo kwadraty, albo koła i nakładamy farsz, zlepiamy tworząc świąteczne uszka. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Mrożone ok 7-8min.

Z takiej porcji wyjdzie ok 60szt zależy od wielkości i grubości wałkowania ciasta.
Krok 5 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 19.01.2017 18:26
Jestem w ciąży i barszcz czerwony chodzi za mną dzień w dzień!:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak