Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 g
mąka kukurydziana 50 g
masło 60 g
margaryna 90 g
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 100 g
Imbir kandyzowany 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodać masło i margarynę, siekać szerokim nożem z mąką, dodać żółtka, przesiany cukier puder , szybko zagnieść ciasto.

Ciasto przykryć i zostawić w chłodnym miejscu ok. 1 0-20 minut.
Krok 1 - Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem foto
2
Imbir pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Potem ciasto wałkować na grubość ok.1 cm.
Równomiernie posypać imbirem i lekko wałkować , dociskając imbir.
Następnie wykrawać kwadraty lub inne wzory.
Krok 2 - Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem foto
3
Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 170-180 C na kilkanaście minut.
Ciasteczka mogą leżeć kilka dni.
Krok 3 - Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 17.01.2017 18:46
Lubię takie ciasteczka
Marcepanowy kącik 17.01.2017 16:16
Koniecznie muszę zrobić. Wyglądają bardzo smacznie :)
2milutka 17.01.2017 13:07
smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak