Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku

5.0
(92)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Takie racuszki dość często u mnie goszczą. Szczególnie, gdy mam swoje jabłka w ogrodzie. Są bardzo smaczne i pulchne, a przygotowanie ich zajmuje mało czasu i pracy.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
zsiadłe mleko 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jabłka 3 sztuki

Dodatkowo

cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z jabłkami na zsiadłym mleku

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zsiadłe mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy mikserem, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.01.2017 14:17
lubię takie racuchy
MonikaW 15.01.2017 14:08
Smaki dzieciństwa
Krystyna32 15.01.2017 14:03
bardzo apetyczne
MagdalenaIC 15.01.2017 13:16
Pyszne śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak