Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita z szybką surówką i indykiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata do mięsa

sos chili 3 łyżki
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
ketchup pikantny 3 łyżki

surówka

kapusta pekińska 400 gram
marchew 2 sztuki
cebula 1 duża

sos do surówki

jogurt naturalny 200 ml
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
koperek 2 łyżki posiekanego

dodatkowo

filet z indyka 200 gram
pita po 1 na osobę
ser żółty po 1 plastrze na osobę
pomidor

Porada

Najlepiej przygotować z pitą domowej roboty.Ja zazwyczaj piekę więcej i zamrażam.

Przepis i sposób przygotowania na: Pita z szybką surówką i indykiem

Kroki postępowania

1
składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.Umyty filet z indyka pokroić na mniejsze kawałki,Wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki( moje mięso marynowało się 12 godzin).
Krok 1 - Pita z szybką surówką i indykiem foto
2
Składniki sosu dokłądnie ze sobą wymieszać(czosnek przecisnąć przez praskę). Kapustę,cebulę i marchew zetrzeć na tarce jarzynowej lub umieścić w rozdrabniaczu .Wymieszać warzywa z sosem.
Krok 2 - Pita z szybką surówką i indykiem foto
3
Indyka usmażyć (nie potrzeba mu dużo czasu jeżeli długo się marynował). Bułki pita rozciąć tworząc kieszeń.Do każdej nałożyć po plastrze sera i porcji mięsa,wstawić na 3 minuty do piekarnika lub ułożyć na tradycyjnym grillu.Opiec aż będą chrupiące.Podawać z kilkoma plastrami pomidora i sporą porcją surówki.
Krok 3 - Pita z szybką surówką i indykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak