odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przepiórka

    6 piersi
  • sałata rzymska

  • marchew

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    20 g
  • olej

    20 g
  • mąka

  • kapary całe Smak

    20 g
  • wino białe wytrawne

    60 ml
  • śmietana 18-procentowa

    100 ml
  • majeranek

  • Kminek cały Prymat

  • Musztarda kremska Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Marchewkę i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojona marchewkę i krótko smażymy. Dodajemy cebulkę, mieszamy i smażymy dalej przez chwilę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Dorzucamy kapary i smażymy wszystko razem przez moment. Następnie wlewamy białe wino i przyprawiamy majerankiem, kminkiem oraz pieprzem kolorowym. Dołączamy śmietanę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Wszystko mieszamy i dodajemy musztardę (około dwie łyżki). Składniki mieszamy i sos jest gotowy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Piersi przepiórcze doprawiamy delikatnie solą. Na talerz wsypujemy trochę mąki i obtaczamy w niej mięso przepiórki. Rozgrzewamy drugą patelnię, na niej odrobinę oleju (opcjonalnie z dodatkiem masła). Następnie na rozgrzaną już patelnię kładziemy mięso i obsmażamy do momentu aż mąka na mięsie będzie miała kolor złoty.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na maksymalnie 5 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Na talerzu kładziemy sałatę rzymską, a na niej układamy piersi przepiórki polewając wszystko sosem. Tak podajemy gotowe danie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat