Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym

odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przepiórka

    6 piersi
  • sałata rzymska

  • marchew

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    20 g
  • olej

    20 g
  • mąka

  • kapary całe Smak

    20 g
  • wino białe wytrawne

    60 ml
  • śmietana 18-procentowa

    100 ml
  • majeranek

  • kminek cały

  • musztarda kremska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Marchewkę i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojona marchewkę i krótko smażymy. Dodajemy cebulkę, mieszamy i smażymy dalej przez chwilę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Dorzucamy kapary i smażymy wszystko razem przez moment. Następnie wlewamy białe wino i przyprawiamy majerankiem, kminkiem oraz pieprzem kolorowym. Dołączamy śmietanę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Wszystko mieszamy i dodajemy musztardę (około dwie łyżki). Składniki mieszamy i sos jest gotowy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Piersi przepiórcze doprawiamy delikatnie solą. Na talerz wsypujemy trochę mąki i obtaczamy w niej mięso przepiórki. Rozgrzewamy drugą patelnię, na niej odrobinę oleju (opcjonalnie z dodatkiem masła). Następnie na rozgrzaną już patelnię kładziemy mięso i obsmażamy do momentu aż mąka na mięsie będzie miała kolor złoty.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na maksymalnie 5 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
Na talerzu kładziemy sałatę rzymską, a na niej układamy piersi przepiórki polewając wszystko sosem. Tak podajemy gotowe danie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat