Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przepiórka
6 piersi
sałata rzymska
marchew
1 szt.
cebula
1 szt.
masło
20 g
olej
20 g
mąka
kapary całe Smak
20 g
Sklep Prymat
wino białe wytrawne
60 ml
śmietana 18-procentowa
100 ml
majeranek
Sklep Prymat
Kminek cały Prymat
Sklep Prymat
Musztarda kremska Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym

Kroki postępowania

1
Marchewkę i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojona marchewkę i krótko smażymy. Dodajemy cebulkę, mieszamy i smażymy dalej przez chwilę.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
2
Dorzucamy kapary i smażymy wszystko razem przez moment. Następnie wlewamy białe wino i przyprawiamy majerankiem, kminkiem oraz pieprzem kolorowym. Dołączamy śmietanę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
3
Wszystko mieszamy i dodajemy musztardę (około dwie łyżki). Składniki mieszamy i sos jest gotowy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
4
Piersi przepiórcze doprawiamy delikatnie solą. Na talerz wsypujemy trochę mąki i obtaczamy w niej mięso przepiórki. Rozgrzewamy drugą patelnię, na niej odrobinę oleju (opcjonalnie z dodatkiem masła). Następnie na rozgrzaną już patelnię kładziemy mięso i obsmażamy do momentu aż mąka na mięsie będzie miała kolor złoty.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
5
Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na maksymalnie 5 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto
6
Na talerzu kładziemy sałatę rzymską, a na niej układamy piersi przepiórki polewając wszystko sosem. Tak podajemy gotowe danie.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.12: Przepiórki w sosie kaparowo - musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak