Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajko 3 szt.
mleko 200 ml (ciepłe)
zsiadłe mleko 250 ml
masło 1 łyżka (roztopione)
cukier 2 - 3 łyżki
jabłka 3 - 4 szt. (lub brzoskwinie)
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

1. W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać rozdrobnione drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo szybko.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
3. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić na małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.
4. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Takie racuchy nie chłoną zbyt dużo tłuszczu.
5. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 10.01.2017 14:30
Chyba sobie dzisiaj zrobie na szybki obiadem.
AZgotuj 09.01.2017 17:30
przepyszne:)
Krystyna32 09.01.2017 12:05
bardzo apetyczne
ben-ka 09.01.2017 10:30
Uwielbiam takie racuchy.
mirosława4 09.01.2017 10:12
zjadłabym :)
jan_mag 09.01.2017 10:01
Pyszne racuchy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak