Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe smażone w cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 4 plastry
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
tłuszcz do smażenia

ciasto

jajko 1 duże
oliwa 1 łyżka
mąka 50 gram
kwaśna śmietana 2,5 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe smażone w cieście

Kroki postępowania

1
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.
Krok 1 - Schabowe smażone w cieście  foto
2
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2 - Schabowe smażone w cieście  foto
3
Żółtko ucieramy z oliwą, połową maki i kwaśną śmietaną.
Krok 3 - Schabowe smażone w cieście  foto
4
Do utartej masy wsypujemy resztę mąki, przyprawę uniwersalną do smaku oraz dodajemy ubite białko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Schabowe smażone w cieście  foto
5
Przyprawione plastry schabu maczamy w cieście z obu stron.
Krok 5 - Schabowe smażone w cieście  foto
6
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 6 - Schabowe smażone w cieście  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 09.01.2017 10:43
Fajny przepis
Róża1 08.01.2017 22:45
bardzo apetyczne :-)
halina17 08.01.2017 22:08
Dobry przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak