Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z buraków w sosie z kiszonych ogórków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone pieczone 3 kg
cebula czosnkowa 1 kg
sok z ogórków kiszonych do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej roślinny 1 szkl.
czosnek duża główka
ocet jabłkowy do smaku
cukier do smaku

Porada

Przed podaniem dodać do buraczków drobno pokrojoną świeżą cebulę, starte jabłko, drobno pokrojonego kiszonego ogórka i ew. nieco przypraw do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z buraków w sosie z kiszonych ogórków

Buraki wybrać równej wielkości, wyszorować, włożyć do foliowego rękawa, zamknąć z obu końców. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 180*C i piec 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Pozostawić do ostygnięcia.

Kwas z ogórków przelać do garnka, dodać koper z kiszenia i gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje.

Ocet jabłkowy połączyć z gorącym kwasem z ogórków. Rozgrzać prawie do wrzenia i dodać olej, cukier i nieco soli.

Zimne buraki obrać i utrzeć na największych oczkach tarki. Posiekać cebulę albo pokroić w cienkie piórka. Połączyć warzywa i zalać gorącą zalewą. Wymieszać.

Odstawić na kilka lub kilkanaście godzin (np. na całą noc). Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.

Napełnić słoiki średniej wielkości, zakręcić i pasteryzować 15-25 minut w zależności od wielkości słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak